През 2023 г. икономическият растеж на България ще се забави до

...
През 2023 г. икономическият растеж на България ще се забави до
Коментари Харесай

БНБ със съдбовна прогноза

През 2023 г. икономическият напредък на България ще се забави до 1% (спрямо 3,4% през 2022 г.), което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система.

Това са упованията на анализаторите от Българска народна банка, показани в най-новото тримесечно издание " Макроикономическа прогноза ".
-->
В Българска народна банка преценят, че измежду другите фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през годината, са плануваното намаляване на правителственото ползване в действително изражение, забавянето на растежа на частното ползване и запазването на негативен принос на чистия експорт.

След две поредни години на спад, очакванията са през 2023 г. инвестициите в главен капитал да се покачат на годишна база главно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз от страна както на обществения, по този начин и на частния бранш.

Очакваме растежът на действителния БВП да се форсира до 3,2% през 2024 година, най-много в резултат на свиването на негативния принос на изменението на запасите, и до 4% през 2025 година, заради предстоящо доста ускорение на растежа на вложенията в следствие основно на осъществяването на планове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), написа в изданието на Българска народна банка, предава Investor.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР